2012 Gästabud på borgen Gälakvist

Välkommen på teater om Magnus Ladulås


Gästabud på borgen Gälakvist

Av Anders Järleby

Akt 1
Pjäsen utspelar sig till stor del på borgen Gälakvist i Skara men handlingen kan också flyttas ut till vägen som leder till Tingsplatsen Götala, till Östergötland, till Vätterns isar och barden leder sedan berättelsen vidare till borgen Gälakvist i Skara.

Valdemar är avsatt från tronen av brodern Magnus Ladulås för tredje gången. Pådriven av sin gemål, drottning Helvig, tvingas Magnus hela tiden att hota Valdemar och till slut jagas Valdemar iväg till Danmark. Vid Valdemars sida finns prinsessan Sofia och hennes syster Jutta. Jutta anses rent allmänt som Valdemars frilla. Helvig varnar Magnus för vad som biskop Brynolfs rapport till påven om Valdemar och hans kvinnoaffärer kan leda till – en bannbulla som kan drabba hela familjen Birgersson.

Birger jarl, är död sedan många år men spökar på Gälakvist därför att han inte litar på sönernas handlingar för att föra Birgers tankar vidare vad gäller uppbyggnaden av Sverige. På Gälakvist har de gamla upprorsmakarna Anund Thunesson och Johan Filipsson infunnit sig och där finns det vissa planer smidda, framför allt av Magnus och hans marsk Torgils Knutsson, på att ta dem till fånga och visa dem vem det är som bestämmer. Spelet bryts av en scen på vägen mot Götala tingsplats utanför Skara. Där får vi möta lagman Algot Brynolfsson, fader till både biskop Brynolf och Folke Algotsson.

Algot kallas till Gälakvist på Kungens order. Under folkets gny och missnöje tar han sig tillbaka till Skara och Gälakvist där festen pågår för fullt. Ett resande teatersällskap spelar sångspelet Robin och Marion. Då bryts spelet av barden som meddelar kungen om att kvinnorövaren Folke har anlänt till slottet med sin Ingrid. Magnus bryter hela feststämningen och kallar fram Lagman Algot.

Spelplatsen flyttas till andra sidan Vättern, där vi får träffa Folke Brynolfsson och Ingrid Svantepolksdotter. Folke försöker där övertala Ingrid att fly med honom till Norge från sin trolovade och när hon tvekar så bär Folke iväg henne till släden och kör iväg med henne mot Norge. Över Vätterns is går färden och när kölden biter som värst förstår Folke att han måste få ett härbärge för natten. Han bestämmer sig för att ta in på Gälakvist men där blir de hindrade av vakten. Genom ett bråk fängslas Folke och dras in till kung Magnus. Första akten slutar med en reflektion från andra sidan genom Birger jarl.

Akt 2
Andra akten fortsätter med att trappa upp motsättningarna mellan Magnus och Valdemar. Till slut springer Valdemar därifrån i vredesmod.

Biskop Brynolf kommer in. Det ser ut som om han letar efter någon. Helvig kommer in och vi förstår att det är henne Brynolf söker. Magnus ger Torgils order om att dra igång fängslandet av upprorsmakarna. Vakter för in Johan och Anund. Fjättrade. De skickas till Stockholm för att dömas till döden för högförräderi.

Lille Birger står och ser på det som händer och närfångarna förs bort blir hans kommentar: Är det så man gör när man är kung? – Ja, säger Magnus, så gör man när man är kung. – Och därmed är spelet nästan slut.

Epilog
En epilog där Birger jarl kommer fram och i ett samtal med publiken berättar vad som hände sedan med alla personer i stycket. Mechtild kommer in och söker Birger jarl. Han springer undan.

Alla sjunger slutsången.

Personer vid uppförandet av Gästabud på Borgen Gälakvist 2012

Magnus, kung av Svea rike – Göthe Norehäll
Valdemar, hertig av Västergötland, f.d. kung av Svea rike – Håkan Palm
Birger jarl, Magnus och Valdemars far, spökar på Gälakvist – Christer Arvidsson
Mechtild, dansk änkedrottning, Birger jarls andra hustru – Eva Ahlberg
Barden, diktare, sångare, musiker, ceremonimästare vid kung Magnus hov – Jesper Andersson
Helvig, Magnus hustru och drottning av Svea rike – Eva Ahlberg
Torgils Knutsson, Konung Magnus rådgivare och överbefälhavare – Jan Sörman
Sofia, dansk prinsessa och Valdemars hustru – Kia Skog
Jutta, syster till Sofia och Valdemars frilla – Ingalill Wagelin
Anund Tunesson, riddare, tronpretendent och gäst på Gälakvist – Samuel Hellström
Johan Filipsson, riddare, tronpretendent och gäst på Gälakvist – Emanuel Blom
Frigga, leder folkets röster utanför Gälakvists murar – Maria Grahn
Bengt, en annan av folkets röster och Friggas ständige följeslagare – Peter Larsson
Algot Brynolfsson, lagman i Skara och far till Brynolf och Folke – Bengt Andersson
Folkets röster vid Götala ting, Christer Nilsson, Marcus Jillersberg, Emelie Carlstedt, Vendela Vadenbäck, Filip Hallbäck, Peter Larson och Maria Grahn
Aktörer i Spelet om Robin och Marion, Marcus Jillersberg, Emelie Carlstedt och Anders Renberg
Brynolf Algotson, son till lagman Algot och biskop i Skara Domkyrka – Bengt Andersson
Folke, riddare, son till lagman Algot och förälskad i Ingrid – Filip Hallbäck
Ingrid Svantepolskdotter, dotter till Svantepolsk Knutsson, lagman i Östergötland – Vendela Vadenbäck
Lille Birger, Magnus son och tronföljare – Elise Pärnänen och Miguel Palm
Kungens hird, vakter på borgen Gälakvist- Christer Nilsson, Jan Sörman och Marcus Jillersberg
Musiker – Musikgruppen Ambrosia med Ida Höög och Anders Renberg
Projektledare – Anja Praesto
Producent – Lena Pettersson
Kostym – Berenice Käck
Huvudbonader – Ebon Lundgren
Scenografi och scenkonstruktion – Edna Cers och Jesper Andersson
Dekormålare – Ulf Ling Vannérus och Daniela Mika
Turnéledare – Ola Johansson
Tekniker – Johan Kellgren
Regi – Anders Järleby

Kulturtraditioner